Avsättning till tjänstepension – vad behöver du veta?

11 maj 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att avsätta pengar till tjänstepension är en viktig del i att säkra sin ekonomiska framtid. Tjänstepension är en extra pensionsform som du kan få som anställd utöver den allmänna pensionen. Men vad innebär egentligen avsättning till tjänstepension och hur gör man för att få en så bra pension som möjligt? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om avsättning till tjänstepension.

Vad är tjänstepension?

Tjänstepension är en pensionsform som du kan få genom ditt arbete. Det är en extra pension utöver den allmänna pensionen som du betalar in till själv eller som din arbetsgivare betalar in åt dig. Tjänstepensionen kan antingen vara kollektivt avtalad eller individuell. Om du har en kollektivt avtalad tjänstepension brukar den vara förhandlad och bestämd av fackförbundet och arbetsgivarorganisationen. Om du har en individuell tjänstepension kan du själv välja vilket försäkringsbolag du vill teckna en pensionsförsäkring hos.

avsättning till tjänstepension

Vad innebär avsättning till tjänstepension?

När du avsätter pengar till tjänstepension betyder det att du eller din arbetsgivare betalar in pengar till en pensionsförsäkring. De pengarna används sedan för att betala ut en pension när du går i pension. Det finns olika sätt att avsätta pengar till tjänstepension. Det kan vara att din arbetsgivare betalar in en summa varje månad till din tjänstepension eller att du själv avsätter en summa varje månad från din lön. Hur mycket du behöver avsätta beror på vilken nivå av pension du vill ha när du går i pension.

Hur gör man för att få en bra tjänstepension?

För att få en så bra tjänstepension som möjligt behöver du se över vilken nivå av pension du vill ha när du går i pension. Det kan vara bra att ta hjälp av en pensionsrådgivare som kan räkna ut hur mycket pengar du behöver avsätta för att få den nivån av pension du önskar. Det finns även pensionskalkylatorer på olika försäkringsbolags hemsidor som kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket pengar du behöver avsätta för att få en viss nivå av pension. Ett annat tips för att få en bra tjänstepension är att välja ett försäkringsbolag som har låga avgifter och som ger en hög avkastning på de pengar du avsätter. Det kan vara bra att jämföra olika försäkringsbolag och deras pensionsförsäkringar för att hitta det som passar dig bäst.

Att avsätta pengar till tjänstepension är en viktig del i att säkra sin ekonomiska framtid. Tjänstepension är en extra pensionsform utöver den allmänna pensionen som du kan få genom ditt arbete. Genom att avsätta pengar till tjänstepension får du en extra buffert till din pension när du går i pension. För att få en så bra tjänstepension som möjligt behöver du se över vilken nivå av pension du önskar och välja ett försäkringsbolag som ger en hög avkastning på de pengar du avsätter. Ta gärna hjälp av en pensionsrådgivare för att få råd och tips om hur du kan få en så bra tjänstepension som möjligt.

Fler nyheter