En arborist i Lund som talar med träd

“Mannen som talar med hundar” heter programmet med Cesar Millán. Men varför finns det inget program med någon som talar med träd? “Tree whisperer” skulle den engelska titeln kunna vara. Det skulle ledas av en arborist i Lund som tog hand om sjuka och döende träd. Som kunde diagnostisera träden och lära trädgårdsägare hur de skulle ta hand om dem för att hjälpa träden både nu och på sikt. Visst hade du kollat på det programmet? 

Ett sådant program hade varit en inspirationskälla för resten av landets arborister. Och trädägare för den delen. Men fram till dess att du får se ett sådant program på tv får du nog förlita dig på arboristernas kunskap genom att själv söka upp dem. Det ska du göra med en gång om du är osäker på om ditt träd i trädgården mår särskilt bra. Annars kan det sluta illa både för dig och trädet. 

 

 

Rådgör alltid med en arborist

Ett träd som blivit angripet av röta eller ohyra är inget vidare att ha i trädgården. Det säger sig självt. Du vill inte heller ha ett att alltför vildvuxet träd som med sina grenar försöker leta sig in i huset. En sådan objuden gäst kan du faktiskt vara utan. Men gör ingenting utan att en arborist har fått ge sin syn på saken. Träd är kluriga fenomen. Behandlar du dem fel kommer det ge ringar på vattnet och svåra konsekvenser.  

Det är insikter som hade kunnat spridas till gemene man genom att sändas i ett tv-program. Ibland kan man fråga sig hur många som egentligen känner till att det är arborister man ska fråga. Förmodligen vet du det, annars hade du inte googlat dig fram till den här texten. Bra för dig. Och bra för ditt träd, framför allt. Förmodligen tittar du ändå inte särskilt mycket på tv längre.