En ljusslinga med solceller lyser upp i vintermörkret

11 januari 2022
Mikael Barani

advertorial

Även om mörkret nu har vänt i och med vintersolståndet tar det fortfarande någon månad innan man verkligen känner av effekten. För ljuset erövrar världen successivt, steg för steg. Dock är det ofrånkomligt att så sker nu när vi äntligen har passerat mörkrets högsta punkt.
Visst kan man också känna det i både kropp och sinne också, det här med att ljuset åter har segrat. Det är lite som att dagarna känns lättare, att vi har börjat simma medströms så att säga.

Led i mörkret

Dock tar det som sagt ett tag innan effekten verkligen märks. Tills dess får vi själva lysa upp tillvaron från tidig eftermiddag till sen förmiddag. Speciellt i våra delar av världen där mörker och kyla hänger kvar lite extra länge – definitivt om man bor norr om polcirkeln.

Att köpa en enkel ljusslinga solcell som laddar under dagen och nästan glöder i mörkret är något som gör att vardagen känns lite lättare när man kommer hem från jobb, skola och annat. 
För visst är det lustigt att vi av någon anledning drar igång med massor av ljuspynt inför julen men inte långt därefter bara plockar ned allt – trots att det fortfarande är mer eller mindre lika mörkt under januari och februari som det är i december.

image

Nej, fortsätt att lysa upp tillvaron ända tills ljuset verkligen har tagit över och solen skiner från morgon till det att de flesta av oss slutar på jobbet. 
Visst behöver man inte ha julpyntet uppe men att låta lampor som inte är specifika för vissa högtider skina borde vara en självklarhet.

Detta gäller speciellt nu när belysning med solceller, som laddas upp under dagen, har blivit en så vardaglig sak som de flesta av oss har tillgång till.
Då belastar aftonbelysningen inte heller vår elräkning. Den har ju blivit rätt mycket saftigare på grund av politiska beslut.

Fler nyheter