Ett säkrare äventyr i storstaden

21 juli 2020
Mikael Barani

Vem drömmer inte om öppna vidder och äventyr i det fria?
Det verka i varje fall många svenskar göra. I dessa hemestertider så är det tydligen högt tryck på fjällen. Dessutom så underskattar visst fjällovana vandrare hur vädret är däruppe i norr. Man hänförs av romantiska bilder på sociala medier och inser inte att vädret är nyckfullt. Experter meddelar nu att det är extra kläder och mat som gäller när man tar sig norrut. 
Det gäller att vara säker på att man klarar av det oväntade – precis som det är när man är i vildmarken.

Som tur är så finns det mer närliggande äventyr för den som vill vara lite crazy utan att riskera att drabbas av nöd i fjällen. Till exempel genom ridning i Stockholm.

Har man aldrig tidigare i livet testa att rida på en häst förut är det en upplevelse som garanterat kommer att kännas spännande. 
Lite omtumlande är det också de första gångerna som man sitter på hästryggen. Trots allt så har man överlämnat sin undre kroppshalvas arbete åt detta fyrfota djur. Det är en annorlunda känsla och man får verkligen börja arbeta med kroppen för att hålla balans och rymt med hästen.
Att rida är således också ett bra träningspass.

Samtidigt är det också ett sätt att knyta an till våra förfäder. Okej, tydligen var det så att det var få svenska bönder som hade råd med hästar som transportdjur back in the day. Istället var det oxar som var vanligast när det kom till att förflytta saker ute på landsbygden.
Däremot så gav tämjandet av hästar våra tidigare förfäder möjligheten till att snabbt röra sig över stora vidder. Plötsligt hade vi möjlighet att upptäcka nya områden på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Det tar ju trots allt rätt mycket kraft och energi att gå.

Så unna dig själv med andra ord en resa bakåt i tiden – på hästryggen.

Fler nyheter