Letar du vitvaror i Bromma?

03 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Vad är vitvaror och varifrån kommer namnet

De kallas ”vita” eftersom de tidigare var mestadels vita i färgen. Numera kan du hitta vitvaror i alla möjliga färger för att matcha ditt hems inredning. Jag har sett allt från svart till röd till helt genomskinliga, vilket är bra för att få en överblick över vilken mat som finns hemma.

Hur mycket el förbrukar vitvaror? Vitvaror använder mycket el, speciellt de som är lite äldre. En typisk tvättmaskin av lite äldre modell använder cirka 1 500 watt. En ny tvättmaskin kan använda så lite som 800 watt. En nyare torktumlare använder cirka 3 000 watt. En gammal torktumlare kan använda dubbelt så mycket. Tänk dig dubbelt så mycket, det vill säga 6000 watt. Det kan vara dags att köra en uppdatering av din torktumlare, eller helt enkelt sluta använda den och i stället lägga de pengarna på en ny tvättmaskin, modell bättre.

vitvaror bromma

Hur mycket kostar en ny tvättmaskin?

Kostnaden för en ny tvättmaskin varierar beroende på följande den typ, storlek och de funktioner du väljer. En enkel tvättmaskin kan kosta så lite som 3000 kronor, medan en högklassig modell kan kosta mer än 10 000 kronor.

Den första tvättmaskinen uppfanns 1797 av Nathaniel Briggs. Det var en handdriven maskin som använde en trumma för att tvätta kläder. Den första elektriska tvättmaskinen patenterades 1907 av Alva J. Fisher. Tvättmaskiner var inte vanliga i svenska hem förrän på 1960-talet. Innan dess tvättade de flesta människor sina kläder för hand. Men vi har kommit en bra bit på vägen sedan dess och nu är vitvaror är en viktig del av våra liv, men de har också stor inverkan på miljön. Vilket är ytterligare ett argument för att se över sin personliga ”maskinpark”. Kontakta en återförsäljare som du litar på och som har gått rykte i branschen, som exempelvis, Hushållsakuten. Du hittar dem dem på https://www.hushallsakuten.se/.

Fler nyheter