När du bara kan räddas av en låssmed

12 maj 2021
jonas olsson

Mobilen i höger ficka, nycklarna i den vänstra. Så har det alltid varit och kommer alltid att förbli. Ordning och reda. Många har ficksystemet organiserade på det här sättet. Kanske inte att nycklarna ligger just i vänster ficka, men att du åtminstone alltid använder samma ficka för förvaringen av dina olika saker. 

Därför infaller sig också paniken blixtsnabbt inom loppet av en hundradels sekund när du känner på, till exempel, den vänstra jackfickan och du inser att den är tom. Nycklarna skulle ju finnas där. Det finns ingen annan rimlig plats du kan ha lagt dem på. Alltså har du tappat dem. 

De ligger säkert på tunnelbanan, i parken eller på stranden. Samtliga är platser du besökt under dagen. Det är helt omöjligt att gå tillbaka och leta efter dem. Men en fråga aktualiseras. Hur ska du egentligen ta dig in i din bostad när nycklarna är förlorade för all framtid? 

Var tacksam över lösningen

Istället för att ta en dum och impulsiv idé i bruk som att slå in ett fönster, så stanna upp och tänk rationellt för ett ögonblick. Ganska snart, om du inte låter paniken styra, bör du inse att det finns låssmeder som arbetar jour. 

Det innebär att de bara sitter och väntar på ditt samtal om att du är utelåst oavsett vilken tid på dygnet det är. I det här fallet är en låssmed den viktigaste personen i ditt liv. Du är helt beroende av att personen i fråga kan släppa in dig i bostaden. 

Några obekväma följder är förstås att du måste byta ditt lås, vilket kommer kosta en slant. Men vad är egentligen alternativet? Ska du sova i din trappuppgång resten av livet? I en situation som denna är det bara att bita i det sura äpplet och vara tacksam över att det finns en lösning på problemet.

Fler nyheter