När du behöver invaliditetsintyg

16 maj 2022
Lily Hansen

editorial

Det är ingen som vill skada sig, så mycket kan man med säkerhet säga. Ibland händer det dock att olyckan är framme vare sig man vill eller ej. Det kan handla om att man är med om en bilolycka, råkar ut för ett hårt fall eller på annat sätt skadar sig. Har man riktig otur kan man få bestående men eller funktionsnedsättningar.

Som tur är finns det försäkringar och skulle du drabbas av en allvarlig skada har du rätt till ersättning. Ibland kan det dock vara så att försäkringsbolaget har svårt att bedöma din invaliditetsgrad. Detta kan bero på att informationen från dina journaler och liknande dokument inte räcker till för att göra en bedömning.

Om försäkringsbolaget har svårt att göra en bedömning är det möjligt att de ber dig om ett invaliditetsintyg som beskriver dina problem. Vanligtvis är det ingenting de efterfrågar med en gång. Det brukar vara först efter att det gått ett år sedan olyckan och man fortfarande inte är helt återställd som de ber om ett invaliditetsintyg.

 

invaliditetsintyg

 

Att ordna ett invaliditetsintyg

Det är lyckligtvis ingen komplicerad process att få ett invaliditetsintyg. Vad du behöver göra är att kontakta en läkare och boka tid för en undersökning. För typiska skador som kan uppstå vid till exempel en trafikolycka bör man vända sig till en ortoped. Ortopeder är specialistläkare som är inriktade på rörelseapparaten.

Den här typen av undersökningar är vanligtvis ganska omfattande. Dels kommer du att intervjuas av läkaren om dina problem, dels kommer en grundlig undersökning att utföras av exempelvis styrka och rörlighet. Om du vill veta mer om invaliditetsintyg kan du besöka: https://www.invaliditetsintyg.se/.

Hur försiktig man än är går det ibland inte att undvika olyckor. Lyckligtvis finns det hjälp att få om man skulle råka ut för någonting allvarligt och behöver man ett invaliditetsintyg är det enkelt att ordna.

Fler nyheter