Odla enkelt och smidigt med pallkrage

Drömmer du om en egen liten kryddträdgård eller kanske en mini-oas av smultron, jordgubbar och annat smått och gott? Vill du samtidigt helst slippa rodda med stora trädgårdsland och göra det lite enklare för dig? Då passar en pallkrage – eller odlingslåda som det också kallas – alldeles utmärkt. 

Odling i pallkragar är smidigt att komma igång med, kräver endast lite yta och är dessutom lätt avveckla när säsongen är över och det är dags att förbereda för kallare temperaturer. 

Sätt på plats, börja odla – och fäll ihop

En av de största fördelarna med odlingslådor är att du slipper allt det grävande som krävs för att anlägga ett friland. En pallkrage består av ett ramverk i trä som du bara placerar där du vill ha det och sedan fyller med jord. Du behöver inte gräva ur någonting undertill. Vill du ha en djupare odlingslåda går det även utmärkt att stapla två ramar på varandra. 

När sommarsäsongen är över kan du antingen rensa ur lådorna och låta dem stå kvar, alternativt fälla ihop dem och förvara dem i garaget eller förrådet. De allra flesta odlingslådor går också mycket bra att måla eller olja in om man vill ha någon annan kulör än naturligt trä. Odlingslådor kan exempelvis köpas hos https://rostikt.se/pallkrage-odlingsram-planteringsror/

Vad kan man odla i en pallkrage?

I princip allting du kan odla i ett vanligt trädgårdsland. Pallkragar passar perfekt för exempelvis kryddor och örter, grönsaker och sallader av olika slag, potatis samt blommor förstås. 

Drömmer du om odlingar med ordentlig ordning och reda och bra sortering på dina grödor passar odlingslådor perfekt. Köper du flera stycken kan du till exempel använda en eller två till kryddor och örter, en till smultron och jordgubbar, någon till sallader och en annan till olika slags grönsaker. Organiserat, smidigt och vackert på samma gång.