Pyrex glas – glasens superhjälte

24 mars 2022
william eriksson

editorial

Glas är inte direkt känt som ett hållbart material. Det är vackert och man kan se igenom det – vilket ger många användningsområden. Men om man är ute efter ett hållbart material så är glas oftast ett ganska mesigt val.

Det finns dock undantag. Med dagens teknik kan man, genom olika processer, stärka glas så det blir väldigt tåligt, till den grad att man kan betrakta dessa glas som sitt ämnes superhjältar.
Den störste av dessa superhjältar är Pyrex glas. Detta sorts glas går också under namnen Duran, Simax och Tempax. Det vill säga typiska superhjältenamn.

Vilka superkrafter har Pyrex glas?

Pyrex glas används då man vill kunna titta in i en behållare som håller höga temperaturer eller vars innehåll är oerhört frätande. Det ställer givetvis höga krav på glaset i sig. Men sådant klarar glaset av. Bland dess superkrafter märks: 

  • Låg utvidgningskoefficient vilket gör att den klarar av höga temperaturer utan att spricka. 
  • Hög kemisk resistens, vilket gör den lämpad för starka kemikalier. 
  • Enastående korrosionsbeständighet. Också bra för att klara av starka kemikalier.

Det är således inte mycket som rår på detta sorts glas, vilket även gör det populärt inom många områden i industrin.

 

pyrex

 

De enda superskurkar som kan ta sig an Pyrex glas

Eftersom Pyrex glas är en superhjälte så måste det ju också finnas några superskurkar som kan ge glaset problem. Och det finns det. De ämnen, i koncentrerad form, som skulle kunna ge sig på detta glas är: 

  • Fluorvätesyra.
  • Koncentrerad fosforsyra.
  • Starka kaustika lösningar (höga temperaturer). 

Därutöver är det givetvis så att extremt höga temperaturer och högt tryck råder bot även på Pyrex glas. Men så är det med alla material. Generellt sett är det ett glas som bevisar att alla glassorter inte är mesiga och att “glaskäke” inte behöver vara något negativt om käken är gjord av Pyrex glas. 

Fler nyheter