Rejäla reparationer med licenssvetsning

11 augusti 2020
jonas olsson

Det är viktigt att man är noggrann när man svetsar ihop olika metalldelar. Vissa konstruktioner måste hålla absolut tätt, annars kan det hända svåra olyckor.

Det gäller förstås tankar med lut eller syra som är frätande om det blir läckage. Det gäller också rörledningar, där man riskerar att heta gaser eller frätande ämnen läcker ut i lokalen om fogarna inte är svetsade ordentligt. När det är extra noga måste jobbet göras av experter på svetsning. Reparationer i Jönköping görs av erfarna licenssvetsare. Anlita ett företag som är proffs inom området.

Vattenläckor ger stora skador

Det behöver inte röra sig om så farliga saker som förvaras i tankar och containers. Och i rören kan det vara dricksvatten eller avloppsvatten. Ibland kan något så harmlöst som vatten ställa till skador för stora belopp. Det är husägarens stora mardröm att få en vattenläcka i rörledningen.

Om man inte upptäcker läckan förrän efter en tid, blir det stora fuktskador i huset. Röret måste repareras omedelbart av en licenssvetsare. Givetvis måste röret vara ordentligt svetsat från början, och då minimerar man risken för olyckor längre fram. Men ibland blir rör skadade av misstag eller oaktsamhet. Licenssvetsning krävs för kvalificerade reparationer.

Licenssvetsning för olika material

Det finns olika metoder att svetsa på, och en svetsare måste genomgå omfattande utbildningar för att behärska olika material. Därefter kan man göra prov och få olika licenser. Det är mycket krävande att få sin licens. Man får svetsa ett prov under övervakning, och sedan blir svetsningen okulärt bedömd, det vill säga att någon bedömer med blotta ögat hur väl svetsfogen är gjord.

Därefter skickas provet för röntgen, och för att bli godkänd för licens ska man klara måttet 4 av 5. Arbetar man i branschen är det 3 av 5 som är godkänt, så man förstår att en licenssvetsare är expert på sitt jobb.

Fler nyheter