Smarta knep för att lyckas lösa Rubiks kub

27 augusti 2020
Cecilia Olsson

En Rubiks kub är en riktigt klurig pryl som vissa anser är ”omöjlig” att lösa. Det är inte så konstigt eftersom att kuben kan ha 43 252 003 274 489 856 000 olika positioner. Faktum är dock att alla kan lära sig att lösa kuben, det gäller bara att gå efter ett system istället för att bara slumpmässigt vrida på bitarna. Det finns många som undrar hur löser man en Rubikskub? På Mastercubestore.se hittar man bra instruktionsvideos för nybörjare. När man har genomgått de steg som visas samt tränat för att minnas de olika algoritmerna så kommer man att kunna lösa Rubiks kub oavsett vilken startpositionen är.

Det första man ska göra är att lära känna kuben för att förstå vilka bitar det handlar om i instruktionerna som man får. Det finns kantbitar, hörnbitar och mittenbitarKantbitarna är de bitar som sitter i mellersta raden, de har två färger och det finns totalt tolv stycken av dem. Hörnbitarna finns alltid i hörnet på kuben, de har tre färger var och det finns totalt 8 stycken. Mittenbitarna är de enda bitarna på kuben som alltid behåller samma position. De sitter i centrum på varje sida av kuben och bestämmer vilken färg hela den aktuella sidan ska ha. Vit sitter mittemot gul, orange mittemot röd och grön mittemot blå.

Det är också viktigt att lära sig att varje del man vrider kallas något utifrån var på kuben de sitter i förhållande till hur man ser den; höger (R) och vänster (L), underdel (D) och överdel (U) framsida (F) och baksida (B). Man vrider i regel kuben medurs, men ibland kan det stå bokstaven ”i” i en beskrivning, då betyder det att man ska vrida kuben moturs. För att se till att man alltid håller kuben i samma position så ska man ha den vita eller gula mittenbiten uppåt.

Lycka till!

Fler nyheter