Syran du behöver för att överleva

10 augusti 2020
patrick pettersson

Om du har hört talas om namnet ”Amino” är det med största sannolikhet i samband med begreppet ”aminosyror”. Det är inte helt okomplicerat att försöka förklara vad aminosyror är, eller varför det är viktigt för dig.

Anledningen till det är helt enkelt eftersom det inbegriper en del kemiska förklaringsmodeller som inte alltid är särskilt lätta att förstå sig på. Men du kommer här få ta del av ett någorlunda gott försök åtminstone. Aminosyror är kort sagt komponenter som i förlängningen bygger upp de proteiner som du hittar i din kropp. 

Extra viktigt för den som tränar 

Därför har också aminosyror en väldigt viktig indirekt funktion i kroppen. Det är proteinerna som hjälper dig att exempelvis bygga muskler. Du har säkert hört att det är viktigt att få i sig mycket protein om man tränar för att träningen ska ge så bra resultat som möjligt.

Protein hjälper även immunförsvaret och är viktigt för ämnesomsättningen i stort. Men för att hjälpa proteinet att hjälpa din kropp måste du först och främst tillgodose att aminosyrorna kan göra sitt jobb. Vilket kroppen inte fixar på egen hand. Den behöver hjälp utifrån av dig och genom det du stoppar i dig. 

Protein för veganer 

Åtta av tjugo aminosyror som bildar protein hittar du inte i kroppen då kroppen inte kan producera dem själv. De kallas därför essentiella aminosyror och du måste du få i dig dem via kosten. En del essentiella aminosyror finns i exempelvis fisk, kött, nötter, baljväxter och sojabönor.

Men är det så att man upplever att man behöver öka intaget av aminosyror kan man även köpa kosttillskott. Det kan till exempel vara en bra idé om man är vegan och behöver lite extra hjälp med att höja sina värden av protein. Eller vill maximera träningspotentialen. Kom ihåg, du behöver trots allt aminosyror för att överleva. 

Fler nyheter