Tandreglering för vuxna

21 oktober 2020
patrick pettersson

I dag är det vanligt att även vuxna bestämmer sig för att reglera sina tänder. Både för att komma tillrätta med problem som de har med tänderna, men även av rent estetiska skäl. Den vanligaste orsaken är att tänderna inte står i en jämn rad. Tänderna kanske lutar åt något håll eller så kanske de sitter för tätt. Det kan även vara att käkarna inte passar ihop, alltså ett så kallat bettfel.

Det finns flera olika slags bettfel. Vid överbett står tänderna i överkäken ut framför tänderna i underkäken, vilket leder till att det blir svårt att stänga munnen. Ett överbett kan göra att man lätt skadar tänderna när man idrottar eller om man skulle råka ramla. 

Har man ett underbett är det underkäkens tänder som står ut framför överkäkens tänder. Det kan leda till att man får svårt att bita och tugga. Det finns även något som kallas för öppet bett och djupt bett.

 

 

Så lång tid tar det att reglera tänderna

På barn är det oftast tandläkaren som upptäcker om barnet behöver reglera sina tänder. Oftast sker detta när barnet börjar få sin permanenta tänder. Det finns flera olika slags tandställningar. Vissa är avtagbara och går att ta ut medan andra sitter fast på tänderna. Hur lång tid en tandreglering tar är individuellt, men oftast tar det ett till ett och ett halvt år.

Är man vuxen och funderar på att reglera sina tänder ska man vända sig till en tandvårdsklinik specialiserad på ortodonti. Detta eftersom tandreglering på vuxna är lite mer komplicerat än på barn. Som vuxen får man även själv betala för tandregleringen. 

Det kan därför vara bra att vända sig till några olika kliniker för att jämföra priser. Anses den däremot vara nödvändig av medicinska skäl täcker högkostnadsskyddet en viss del av behandlingen. Många tandläkare erbjuder också hjälp med finansiering. 

Fler nyheter