Två vanliga former av pumpar

21 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Två vanliga former av pumpar

När det kommer till pumpar, så finns det två typer som är väldigt vanligt förekommande – oljepumpar och fettpumpar. De används i olika sammanhang och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja när man ska ersätta en gammal pump. I den här artikeln tittar vi närmre på vad de olika pumparna används till, hur de fungerar och vilka delar de består av .

Oljepumpar används för att transportera olja från en plats till en annan, eller för att trycka in den i hål och rör. Alla har vi sett bilder och filmklipp från hur pumpar får upp olja ur marken och det är kanske främst sådana pumpar man förknippar med just oljepumpar, men det finns många fler. De är vanliga i branscher som tillverkning, energi och gruvdrift. Om man ska köpa en ny oljepump bör man först och främst fundera över vad den ska användas till, då det finns olika typer av pumpar som passar för olika uppgifter. Man bör också överväga om man har behov av tillbehör som t ex kontroller för att reglera trycket eller böjda rör för att göra det lättare att montera pumpen.

pumpservice - pumpar Umeå

Fettpumparna då?

Fettpumpar är liknande pumpar men används som regel för att transportera fett eller olja med mindre viskositet. Pumparna kan användas på olika sätt, t ex för att smörja maskiner och motorer, eller för att transportera olja till ställen som är svåra att nå annars. När man ska köpa en ny fettpump bör man även här fundera över vilken typ av material den ska användas för och om det är några viktiga funktioner som den ska ha. Man bör också överväga om man behöver tillbehör för att förbättra pumpens prestanda, såsom filter eller slangar för olika applikationer.

Enklast är att kontakta en leverantör som även utför installation. De kan ge dig alla råd du behöver. Kolla in https://www.pump-pyrolysteknik.se/pumpservice-umea/ om du befinner dig i Umeå.

Fler nyheter