Uppdatera hemmet med ett fönsterbyte

Att byta fönster kan kännas läskigt. Det innebär lite krångel, och det är lätt hänt att kostnaderna skenar iväg. Men ett trasigt eller mycket gammalt fönster måste ofta bytas omgående. 

Att låta ett fönster med dålig isolering sitta kvar kan bli mycket dyrt. Det kommer märkas på uppvärmningskostnaderna för din bostad. Det är alltså en god investering att byta till täta och högkvalitativa fönster. Att byta till moderna fönster kan med andra ord spara dig pengar på sikt.

 

Fördelar med moderna fönster

Moderna fönster är ofta mycket energisnåla. Dubbelglasfönster är idag standard eftersom de ger bra isolering och därmed sparar energi. Fönster med tre glas har också ökat i popularitet den senaste tiden. 

Treglasfönster ger riktigt bra isolering. Det innebär att du kan skapa en stor fönstervägg i till exempel ditt vardagsrum utan att det blir kallt och ruggigt. Detta kunde tidigare vara ett problem när fönster i regel inte var lika täta. Vilka fönster som passar ditt fönsterbyte beror på både din budget och din smak. 

 

 

Att välja rätt fönster

Fönster som fönster? Faktiskt inte! Faktum är att det finns många olika typer av fönster. En klar skillnad återfinns i hur pass mycket insyn fönstret ger. Ett fönster ämnat åt badrummet brukar ofta ha så kallat frostat glas. Det innebär att glaset ger ett härligt ljusinsläpp men ingen direkt insyn. 

Fönster för de flesta andra platserna i ett hemmet brukar normalt sett ha klart glas. Detta ger ett större ljusinsläpp och möjliggör för dig att se vad som pågår utanför fönstret. 

Om du vill ha alla fördelar som ett gammalt hederligt fönster har, men samtidigt inte vill att nyfikna grannar ska ha full insyn finns det några enkla knep. En persienn eller rullgardin kan användas för att helt stoppa insynen när så önskas. Gardiner eller större växter på fönsterbrädet kan också minska insynen något.