Utmana dig själv fysiskt och belöna dig med en sockerfri proteinbar

18 januari 2022
Mikael Barani

editorial

Visst är det härligt att riktigt grisa loss fysiskt. Att mota den där inre gnällspiken i grind och bara mosa på genom rädsla, svett och mentalt motstånd. Det är i stunder som dessa, när hjärnan bara vill få en att slappa, som man stärker sig själv – inifrån och ut.
Man kan förstås ge sig själv en liten morot att hålla koll på, något som väntar en i slutet av passet. Som en proteinbar utan socker som får agera belöning när man väl har svettats färdigt.

Hälsan först

För hjärnan kommer alltid att ha en massa ursäkter för att du inte ska gå igenom det där passet. De flesta av oss är lata av naturen och att utmana sig själv är en evig strid.
Samtidigt måste man förstås känna till sina gränser. Det är en stor skillnad mellan att rucka på sin bekvämlighetszon och att helt enkelt vara dumdristig.

I grund och botten handlar det om att lyssna på vad kroppen har att säga.
Har man ont någonstans kan det lätt vara så att man faktiskt skadar sig själv mer än något annat. Speciellt om man inte har korrekt teknik eller inte har grundläggande koll på sin hållning.

proteinbar utan socker

Allt börjar nämligen med just hållningen. Är du sned i kroppen eller har lagt till med ett rörelsemönster som belastar kroppen på ett obalanserat sätt finns också risken för att varje träningspass bara fördjupar denna obalans.
Kanske visar det sig inte direkt vilka negativa effekter detta har. Med åren kommer dock skavankerna. Ont i ryggen, smärtor i knäna och höftproblem är klassiska symptom.

Det kan därför vara klokt att prova på system som Alexandermetoden, Functional Patterns, kinesiologi och liknande för att se var du har dina brister – för sådana har vi dessvärre alla.
Det är ett resultat av att leva i vår tidsålder där sittande och skärmar påverkar vår fysisk negativt.

Fler nyheter